Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства
Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства


 

Гриби: смакота чи отрута

 

     Осінь вважається основним сезоном грибів, коли їх кількість і різноманітність великі. Нині «тихе полювання» приносить старобільчанам непоганий урожай. Саме за ним йдуть до лісу пішки і на велосипедах та авто їдуть. І ніякі заборони не діють: бо хтось має по життю таке собі грибнозбиральне хобі, а комусь ці рослини й їстівний раціон урізноманітнять. Отож кілька днів тому журналісти «ВС» відправились до соснових насаджень, що поблизу Старобільська, щоб попитати грибників: що і навіщо вони збирають? чи не бояться отруїтися? А побачили і почули таке:

 

 Чмирівчанин Юрій Васильович:

 

- Восени завжди збираю гриби. Роблю це на самоті. Збирання грибів не любить відволікання. Цього року вперше вийшов до лісу. Що збираю? Та ось маслюки, рижики, сироїжки. Поки що мало назбирав – негусто грибів нині. Сподіваюсь, все ж вистачить, щоб насмажити з ними картопельки – і буде смакота, як каже Михайло Поплавський, - посміхається нам перший грибник, якого ми зустріли.

 

Решта грибних збирачів були не такими привітними, але дещо все ж розповіли.

 

Старобільчанка Світлана Олексіївна, яка вирішила поєднати корисне з приємним, посадила до коляски своїх двох онучок-двійняток Аню та Ксеню і поїхала з ними по гриби. Малеча свіжим повітрям подихала, а бабуся встигла щось і назбирати:

 

- Цього разу грибів дуже мало, - говорить Світлана Олексіївна, - лише маслюки зустрічаються. В минулі рази, коли погода була тепліша, й грибів набрала набагато більше. Взагалі я грибник зі стажем, люблю цю справу з дитинства. Знаю, де які рослини, як їх розпізнати, як приготувати. Можна й підсмажити, й закрити у банки на зиму.

 

Наш наступний співбесідник Олександр повідав, що сам він родом з Мурманська, а там ростуть зовсім інші гриби – не такі, як у старобільських лісах.

 

- Там у дитинстві та у юнацькі роки здебільшого збирав підосиновики, підберезовики, білі гриби, - говорить колишній житель Заполяр`я. – А тут до кошика кладу ось лисички та сироїжки. Які потім вдома буду засолювати на зиму. До речі, я в Старобільську їстівні гриби і на клумбах іноді знаходжу та збираю. І обов’язково не зриваю їх, а зрізаю. Це – основний принцип грибника. Щоб і на наступний рік на тому ж місці виросли нові грибочки.

 

 

Прес-служба Луганського ОУЛМГ